• Αρχική
  • Το σχολείο
  • Λίγα λόγια για το σχολείο

Το σχολείο

Το Γυμνάσιο Γαστούνης διατρέχει μια ιστορία 185 και πλέον χρόνων και ίσως ακόμη πιο παλιά. Αποτελεί τη συνέχεια του Ελληνικού Σχολείου που ιδρύθηκε κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας (1678-1815) με ιδρυτή το δάσκαλο Λεόντιο Σκάρμα από το Σοπωτό Καλαβρύτων.

Το σχολείο συντηρείται από τους Βενετούς σε συνεργασία με τον Επίσκοπο Ωλένης Άνθιμο και σ? αυτό διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά.

Φαίνεται όμως πως οι Βενετοί αδιαφορούν για την τύχη του σχολείου, οπότε οι κάτοικοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την πρόσληψη δασκάλου από τον ίδιο τον επίσκοπο χωρίς την έγκριση των Βενετών.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας δεν υπάρχουν γραπτές πηγές που να δείχνουν ότι το Ελληνικό σχολείο εξακολουθεί να λειτουργεί. Τα πρώτα γραπτά στοιχεία τοποθετούνται γύρω στο 1882, που λειτουργεί με 18 μαθητές στην Α΄Τάξη και γίνεται αίτημα για τη δημιουργία και Β΄ τάξης, ενώ το 1888 προστίθεται και η Γ΄τάξη.

Αυτό το Ελληνικό σχολείο λειτουργεί μέχρι και το 1929, οπότε μετατρέπεται σε Ημιγυμνάσιο Γαστούνης με τάξεις Α΄ και Β΄ μέχρι το 1940. Από το 1940 και μετά λειτουργεί ως πλήρες οκτατάξιο Γυμνάσιο.

Σήμερα το Γυμνάσιο Γαστούνης βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, στην Πάροδο Ζωοδόχου Πηγής.

Το συγκρότημα αποτελείται από το κεντρικό κτίριο, που περιλαμβάνει αίθουσες και γραφεία, τις προκατασκευασμένες αίθουσες και το γυμναστήριο.

Picture4

Το σχολείο, μεταξύ άλλων, διαθέτει αμφιθέατρο, αίθουσες εξοπλισμένες με διαδραστικούς πίνακες, εργαστήρια πληροφορικής και φυσικών επιστημών. Στο προαύλιο υπάρχουν χώροι άθλησης, που περιλαμβάνουν γήπεδο μπάσκετ και βόλλεϋ.

Εκτύπωση